Vernieuwd bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker in JBZ 

Eind januari 2017 worden de eerste vrouwen uitgenodigd voor het vernieuwde screeningsonderzoek voor bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (BVO-BMHK). Het laboratorium voor Pathologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) start als een van de eersten van de 5 screeningslaboratoria met dit onderzoek. Op de baarmoederhalsuitstrijkjes worden de hrHPV-analyse* en specialistische vervolgonderzoeken uitgevoerd.

*’hoog risico Humaan Papilloma Virus’ het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken

 

Er zijn 5 screeningslaboratoria gecontracteerd die de HPV en cytologie analyses gaan doen binnen het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. In het voormalige BVO-BMHK waren dat meer dan 40 laboratoria. Voor de regio Zuid (Noord-Brabant/Limburg/Bommelerwaard/regio Nijmegen) vinden de analyses bij het JBZ plaats.

Het Laboratorium voor Pathologie Jeroen Bosch Ziekenhuis is onderdeel van Pathologie-DNA, een samenwerkingsverband tussen de Laboratoria voor Pathologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Rijnstate Arnhem.

 

Strenge certificeringseisen

Locatie JBZ voldoet aan alle strenge certificeringseisen om de diagnostiek voor baarmoederhalskanker te mogen uitvoeren. Het Laboratorium is ISO15189 gecertificeerd, heeft zeer veel expertise op het gebied van geautomatiseerde detectie van HPV en cytologische beoordeling van uitstrijkjes en heeft de bevoegde professionals in huis, waaronder klinisch moleculair biologen, pathologen en analisten. De nieuwe laboratoriumactiviteiten zullen geleid worden door dr. Hans van der Linden, patholoog, en dr. Adriaan van den Brule, klinisch moleculair bioloog.

 

Over het bevolkingsonderzoek

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen elke 5 of 10 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Wanneer baarmoederhalskanker in een vroeg stadium wordt ontdekt dan is de kans groot dat de behandeling succes heeft.

In het nieuwe bevolkingsonderzoek worden ook zelftesten onderzocht van vrouwen die geen uitstrijkje hebben laten maken. Bij de zelftest nemen vrouwen zelf thuis materiaal af dat zij opsturen naar het ziekenhuislaboratorium voor een test op HPV.

 

Voor meer informatie betreffend het vernieuwd BVO-BMHK zie www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_baarmoederhalskanker