Discussieavond Pathologie-DNA

Discussieavond Pathologie-DNA; onderwerp Mammapathologie

Dinsdag 17 mei heeft er eindelijk weer de discussieavond Pathologie-DNA plaatsgevonden in Van der Valk in Tiel. Meerdere keren is deze avond uitgesteld, maar eindelijk konden we weer bij elkaar komen. Er waren ongeveer 40 collega’s: pathologen, pathologen in opleiding, chirurgen, mammacare verpleegkundigen, radiologen en labhoofden aanwezig.
Onderwerp van discussie was DCIS (voorloper stadium borstkanker). Dit is een veld in beweging. Vroeger werd hier vrij standaard een resectie verricht met meenemen van de schildwachterklier en aanvullende radiotherapie. De schildwachtklier wordt steeds minder vaak weggehaald bij DCIS, operatie blijft vaker achterwege en ook radiotherapie aanvullend op sparende behandeling staat steeds vaker ter discussie.

Prof. Jelle Wesseling (patholoog AVL/LUMC) besprak de LORD trial, waarbij onderzocht wordt of er bij laaggradig DCIS ook een wait and see beleid gevolgd kan worden in plaats van standaard opereren. Graderen van DCIS is hierbij dan erg belangrijk.

Prof. Paul van Diest (Patholoog UMC Utrecht) liet zien hoe we in Nederland graderen. Wat de verschillen onderling zijn en welke criteria er gebruikt kunnen worden. Marcel Stam (radiotherapeut; radiotherapiegroep Arnhem/Ede) ging in op de aspecten van radiotherapie na mammasparende behandeling van DCIS, met hierbij ook een kleine stukje geschiedenis van de radiotherapie.

Na iedere presentatie en ook tijdens de presentaties was er ruimte voor discussie. Ook bij de aansluitende borrel was er genoeg ruimte om na te praten. Al met al een geslaagde avond.