Implementatie LMS 5.0 locatie Rijnstate

De afdeling pathologie locatie Rijnstate heeft in oktober 2020 een belangrijke stap gezet in het digitaliseren van pathologische onderzoeken. Met de ingebruikname van het Laboratorium Management Systeem LMS 5.0 is het laboratorium klaar voor de toekomst. Binnen het samenwerkingsverband Pathologie-DNA waar het pathologisch laboratorium van Rijnstate deel van uitmaakt wordt dit LMS 5.0 ook uitgerold bij de andere aangesloten laboratoria in Nieuwegein en ’s-Hertogenbosch.

Door de implementatie van LMS 5.0 kan de volgende stap gezet worden, het in gebruik nemen van digitale pathologie binnen Pathologie-DNA. Dit biedt pathologen de mogelijkheid om locatieonafhankelijk te werken en waar nodig direct een andere gesubspecialiseerde patholoog binnen Pathologie-DNA te consulteren. Hiermee wordt onder andere de tijd tot een definitieve diagnose verkort doordat coupes niet meer tussen de locaties heen en weer worden gestuurd.

De overgang van het oude naar het nieuwe systeem was, mede door de COVID-19 maatregelen, een uitdaging. Er is de afgelopen weken veel online overlegd tussen het team in Rijnstate en het team van DTHS (de leverancier). Zo kon de implementatie toch doorgang vinden met zo min mogelijk reisbewegingen en aanwezigheid van mensen van buiten Rijnstate op het laboratorium.

De daadwerkelijke overgang naar LMS 5.0 ging niet zonder slag of stoot en er werd een achterstand in de productie opgelopen. Door extra inzet van medewerkers en pathologen was de productie binnen een paar dagen weer op het gewenste niveau. Een prestatie waar we trots op zijn!