Wetenschap 2022

Onderzoek en wetenschap

Pathologie-DNA financiert de volgende onderzoeksprojecten:

  • CINTEC+ analyse op baarmoederhals uitstrijkjes, waarbij middels cytologisch onderzoek onduidelijk is of er een voorstadium van baarmoederhalskanker aanwezig is. Hierbij wordt de betrouwbaarheid van de uitslag verhoogd.
  • Het aankleuren van surfactanteiwitten om de oorzaak van longfibrose na te gaan.
  • Het testen van het aankleuren van het gen Mucine 5B dat bij longfibrose een belangrijke rol speelt en de diagnose bevestigt.
  • Het testen van een kleuring om de diagnose dunne vezelneuropathie (schade aan de dunste zenuwen in het lichaam) bij sarcoïdose te kunnen stellen.
  • Het beoordelen van verschillende kleuringen om 3 ontstekingsroutes (mTOR, JAK/STAT en NLRP3 inflammasoom) bij sarcoïdose te kunnen diagnosticeren die bepalend zijn voor het behandelplan door specifieke blokkade van een of meer ontstekingsroutes.

Benieuwd naar de wetenschappelijke bijdragen van de pathologen? Klik hier

Voor de ontwikkeling van AI algoritme is in 2023 in samenwerking met Aiosyn en Radboudumc het project AIRAT (Artificiële Intelligentie voor Reproduceerbare Analyse van Tumorgroei) gestart. Doel is om snellere en accuratere diagnostiek voor patiënten met borst- en nierkanker te bewerkstelligen. De AI richt zich op mitosetelling, hotspots en tumorsegmentatie. Onze pathologen beoordelen het resultaat van AI: geeft het de goede uitkomsten? Is het goed interpreteerbaar? De cyclus gaat voort totdat de software en de AI goed genoeg zijn om te gebruiken in de praktijk.

 

Terug naar overzicht jaarverslag 2023