Mammapathologie uitgelicht

Mammapathologie is een specialisme binnen de pathologie dat zich bezighoudt met het diagnosticeren van borstkanker bij vrouwen en mannen. Ongeveer 1 op de 7 vrouwen krijgt te maken met borstkanker, bij mannen komt het zelden voor.

Het door de radioloog afgenomen biopt wordt door de mammapatholoog beoordeeld. De uitslag is bij mammasneldiagnostiek bijna altijd op dezelfde dag van het onderzoek bekend. Soms is niet direct met zekerheid te zeggen of het weefsel goed- of kwaadaardig is of dat het om een voorstadium van borstkanker gaat. In dat geval wordt er extra onderzoek verricht om meer duidelijkheid te krijgen en komt de uitslag een dag later. Als de diagnose borstkanker is gesteld dan wordt er met alle betrokken specialisten in een MDO het te volgen beleid bepaald. Hierbij spelen predictieve markers ook een belangrijke rol. Oestrogeen receptor en progesteron receptor expressie en HER2 amplificatie kunnen leiden tot verschillende behandelingen. Deze bepalingen worden door de patholoog standaard verricht op het biopt om zo het beleid goed te kunnen bepalen. Als er een resectie plaatsvindt wordt er opnieuw gekeken naar het weefsel en wordt er ook bepaald of de afwijking helemaal is verwijderd.

Er komen steeds meer behandelingsmogelijkheden bij. Zo kan ook de PDL-1 status bepaald worden welke in sommige gevallen een extra behandelingsoptie oplevert. Deze bepaling wordt slechts sporadisch aangevraagd en daarom alleen op onze locatie in ‘s-Hertogenbosch gedaan en beoordeeld. Door deze te bundelen verhogen we de expertise en hiermee de kwaliteit. De ontwikkeling in de oncologie met eventuele nieuwe markers gaat snel en wordt op de voet gevolgd. Ook wordt er door een aantal mammapathologen binnen Pathologie-DNA actief geparticipeerd in wetenschappelijk onderzoek om zo tot een nog betere inschatting te komen van het te verwachten behandelingseffect en de prognose van patiënten.