Pathologie-DNA is continu in ontwikkeling en op zoek naar innovatie, up to date technieken en mogelijkheden om de kwaliteit verder te verbeteren.

Het afschrapen van weefsel van coupes voor moleculair onderzoek wordt nu gedaan door moleculair analisten. Adriaan van den Brule (KMBP) en Henk Jan van Slooten (patholoog) zijn samen met Xyall aan het onderzoeken hoe en of dit geautomatiseerd kan. Xyall ontwikkelt, produceert en verkoopt automatische macro tissue dissectie oplossingen voor moleculaire diagnostische toepassingen. Xyall is in 2018 opgericht en is wereldwijd actief.

Adriaan van den Brule 07-2020
Henk-Jan van Slooten 12-2020

De Xyall oplossing is volautomatisch en heeft een hoge mate van precisie van minder dan 100 micron. Daarnaast kan het sample gedurende het gehele traject worden gevolgd doordat alle stappen digitaal zijn. Xyall combineert unieke technologieën op het gebied van digitale pathologie, beeld registratie, precisie bewegingen en medische robotica.
Xyall ontwikkelt naast een high volume oplossing voor grote commerciële laboratoria ook een table top oplossing voor moleculaire diagnostiek op pathologie-afdelingen in ziekenhuizen. De high-volume oplossing is sinds medio 2021 op de markt, de table top oplossing komt eind dit jaar op de markt.

Om te zorgen dat de oplossingen voldoen aan de eisen van haar toekomstige gebruikers heeft Xyall een aantal klinische samenwerkingsverbanden opgezet. Een daarvan is met Pathologie-DNA waarbij pathologen en laboratoria medewerkers input geven in alle fasen van het ontwikkelproces en samples ter beschikking stelt voor het testen en optimaliseren van de oplossingen. Daarnaast wordt er input gegeven over hoe de workflow kan worden geoptimaliseerd.

Zodra er een prototype van de table top oplossing beschikbaar is wordt deze geplaatst bij Pathologie-DNA, locatie Nieuwegein, voor het verder testen en optimaliseren. De verwachting is dat dit in het eerste kwartaal van 2023 zal plaatsvinden.

Xyall nieuwsbericht 2
Xyall nieuwsbericht 3