10 jarig bestaan samenwerkingsverband Pathologie-DNA!

04-04-2024

Pathologie-DNA bestaat 10 jaar! In dit laboratorium werken de drie ziekenhuizen Jeroen Bosch Ziekenhuis, St. Anthonius Ziekenhuis en Rijnstate samen op het gebied van pathologie. We hebben grote sprongen gemaakt op het gebied van digitalisering en moleculaire diagnostiek. 

De 31 pathologen, 3 Klinisch Moleculair Biologen (KMBP), vele analisten, ondersteunende functionarissen en het management uit Den Bosch, Nieuwegein en Arnhem werken al 10 jaar met veel enthousiasme samen om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de zorg voor onze patiënten. Hiertoe voorzien we de medische professional tijdig van kwalitatief hoogwaardige diagnostiek. 

Wat hebben we allemaal bereikt?

Wij hebben digitale pathologie gerealiseerd. De glazen coupes worden ingescand en omgezet in digitale beelden. Hierdoor heeft de computer de microscoop vervangen en kunnen pathologen elkaar makkelijk consulteren of locatie-overstijgend vervangen t.b.v. de continuïteit van specialistische zorg.

We hebben geïnvesteerd in moleculaire diagnostiek, waarbij de KMBP-ers duiding geven aan moleculaire eigenschappen van (tumor)weefsel en zo bijdragen aan een optimale diagnose, prognose en doelgerichte therapie voor de individuele patiënt (personalised medicine).

En heel belangrijk: door de inspanningen van werkgroepen met analisten of ondersteunende functionarissen zijn werkprocessen van de drie pathologie laboratoria gestandaardiseerd. De uniformiteit van deze ondersteunende processen heeft bijgedragen aan grotere doelmatigheid en verbeterde kwaliteit in de diagnostiek.

Omdat we trots zijn op wat we hebben bereikt en wie wij zijn, hebben we een nieuwe film gemaakt en gelanceerd tijdens ons feestelijk samenzijn.

Ben je nieuwsgierig? Klik hier

Logo 10 jarig bestaan

Meer nieuws

Een kijkje achter de schermen bij onze afdeling Pathologie van het St. Antonius

Een kijkje achter de schermen bij onze afdeling Pathologie in het St. Antonius. Sabine Croonen, patholoog, geeft een korte video rondleiding en vertelt wat ze…

Subsidie Innovatiefonds AZN binnengehaald voor het project: “High-Definition NGS van pancreascyste vocht”

Het incidenteel vaststellen van pancreas cysten bij beeldvorming is sterk toegenomen. De prevalentie van pancreas cysten neemt toe met leeftijd; 40% van patiënten van 70…

Aankleuren van surfactanteiwitten op longweefsel

Longfibrose is een ernstige progressieve interstitiële longziekte (ILD) waarbij de alveolaire type II (AT2) cellen een sleutelrol spelen in het ziekteproces. AT2 cellen produceren surfactant…